V dnešní době je pro cestovatele nutné, zvláště pokud cestujete obytným vozidlem, zajistit si informace o dálničních poplatcích a známkách do zemí, kam se chystáte vyrazit. V některých zemích je mítné zdarma či je zpoplatněn průjezd některých mostů a tunelů.

My v AUTEM světem dbáme na kvalitu poskytnutých informací a co největší cestovatelský komfort. Chystáte-li se tedy na cesty, jistě oceníte jednoduchý přehled nutnosti dálničních známek a kde je sehnat v roce 2022.

Máte již vybranou cestu a nebo jste si od nás zapůjčili obytňák? Naplánujte si cestu tak, aby na Vás nečekalo nepříjemné překvapení.


Anglie
Přes Britské ostrovy je pro motorová vozidla zpoplatněna část dálnice M6, jinak Vás může čekat poplatek za přejezd některých mostů či tunelů.

Zpoplatněná dálnice M6 jižně od Birminghamu
Poplatek za převoz vozidla Eurotunelem (GB/FR)
Poplatek za vjezd do centra Londýna
Poplatek za vjezd do centra Durhamu
Mýtné Dartford Crossing
Mýtné Mersey Silver Jubilee & Mersey Gateway Bridge


Bělorusko
Pro vozidla do 3,5t lze zakoupit e-vinětu nebo palubní jednotku Beltoll.





15 dní14 €
30 dní22 €
rok75 €


Beltoll


Bosna a Hercegovina
Zpoplatněn průjezd některých dálnic prostřednictvím mýtných bran, kde je možné platit v hotovosti, platební kartou a nebo pomocí elektronického mýtného systému a palubní jednotky ACC.

Palubní jednotka ACC


Bulharsko
Při cestě automobilem či obytným vozidlem se bez dálniční známky pravděpodobně neobejdete, zpoplatněné jsou nejen některé dálniční tahy ale i větší množství silnic nižších tříd. Je tedy vyžadována elektronická dálniční známka







víkend10 BGL
týden15 BGL
měsíc30 BGL
1/4 roku54 BGL
rok97 BGL


Česko
Motocykly a tříkolky mohou dálnice a rychlostní silnice využívat bez dálniční známky. Vozidla do 3,5t musí být vybaveny zakoupenou elektronickou dálniční známkou.





10 dní310 Kč
30 dní440 Kč
rok1500 Kč


Elektronická dálniční známka


Francie
Dálniční poplatky jsou vybírány v mýtných branách. Zpoplatněny jsou ještě vybrané tunely a mosty.

Ceny dálničních poplatků
Ceny poplatků za převoz Eurotunelem


Chorvatsko
Dálnice jsou zpoplatněny prostřednictvím mýtného přímo na mýtných branách v hotovosti či platební kartou. Nebo prostřednictvím elektronického mýtného systému ETC. Kategorie vozů do 3,5t je rozdělena podle výšky a počtu náprav.

Aktuální ceny poplatků


Irsko
Mýtné je vybíráno za průjezd vybraných dálnic, mostů a tunelů pomocí mýtných bran v hotovosti i platební kartou. Je možné využít elektronické mýtné s palubní jednotkou Toll Tag.

Aktuální ceník mýtného
Elektronická mýtná palubní jednotka Toll Tag


Itálie
Poplatky jsou vybírány v mýtných branách nebo s elektronickou mýtnou jednotkou Telepass.

Výpočet ceny mýtného
Elektronický mýtný a platební systém Telepass


Lotyšsko
Zpoplatněn průjezd dálnic s platnou dálniční známkou, kterou je možné zakoupit online nebo na čerpacích stanicích.






den6 €
týden14 €
měsíc28 €
rok300 €


Aktuální ceny dálničních známek a kategorie vozidel
Online nákup elektronické dálniční známky


Maďarsko
Pro dálnice je povinná elektronická dálniční známka, případně standardní dálniční známka na benzinových stanicích. Pro průjezd jen částí této země je možné zakoupit regionální známky.






10 dní3,820 HUF
měsíc5,210 HUF
rok46,850 HUF
rok (regionální)5,450 HUF



Moldávie
Zpoplatněný průjezd silnic pomocí elektronické dálniční známky.






7 dní4 €
15 dní8 €
30 dní16 €
90 dní45 €


Online nákup dálničních známek


Německo
Pro vozidla do 3,5t je průjezd pro rok 2022 i 2023 stále zdarma. Mýtné je zpoplatněno pouze za vozidla nad 7,5t pomocí mýtné jednotky Toll Collect.


Norsko
Některé silnice nižších tříd, dálnice, mosty a tunely jsou zpoplatněné. Mýtné do 3,5t se platí dodatečně přes fakturu dostupnou na ePass24.

ePass24


Polsko
Polské dálnice jsou zpoplatněny pomocí mýtného. Mýtné brány se liší možnostmi platby, kde je možné zaplatit v hotovosti nebo platební kartou. Pro vozidla do 3,5t jsou zpoplatněny části dálnic A1, A2 a A4.


Portugalsko
Mýtné brány s manuálním výběrem poplatků v hotovosti v eurech nebo platební kartou. Některé mýtné brány akceptují pouze elektronickou platbu prostřednictvím systému EasyToll, kde je potřeba spárovat platební kartu s registrační značkou vozidla.

Aktuální ceny dálničních poplatků
Zpoplatněné mosty


Rakousko
Kromě elektronické dálniční známky je zpoplatněn průjezd některých komunikací a tunelů, kde je vybíráno úsekové mýtné.





10 dní5.60 €
2 měsíce14.10 €
rok37.20 €


Online nákup e-vignette
Úsekové mýtné pro rychlostní silnice a tunely


Rumunsko
Zpoplatněny všechny státní silnice mimo obecních komunikací. Dálniční známky jsou v elektronické podobě dle kategorie vozu.






7 dní3 €
30 dní7 €
90 dní 13 €
rok28 €


Online prodej e-známek


Řecko
Poplatky za průjezd dálnic jsou vybírány v mýtných branách. Lze platit v eurech v hotovosti nebo platební kartou (pouze v některých místech) nebo prostřednictvím palubní jednotky. Zpoplatněn je také průjezd mostu Rion Antirion a tunelu Akteo.

Tunel Akteo
Dálnice Aegean
Dálnice Attiki
Dálnice Egnatia
Dálnice Moreas
Dálnice Nea
Dálnice Olympia
Dálnice Kentriki


Severní Makedonie
Zpoplatněn průjezd dálnic v mýtných branách v hotovosti nebo platební kartou.

Ceny mýtného
Mýtné brány a kategorie vozidel


Slovensko
Slovenské dálnice, rychlostní silnice a některé silnice 1.-3. třídy jsou zpoplatněny prostřednictvím mýtného systému u vozidel nad 3,5t, kde je potřeba elektronická palubní jednotka. Pro vozidla do 3,5t platí dálniční známka, která je k dispozici na čerpacích stanicích nebo elektronickou cestou.





10 dní10 €
30 dní14 €
365 dní50 €


Elektronická dálniční známka online


Slovinsko
Dálniční známka, která se dělí do cenových relací podle kategorie vozidel, výšky vozidla nad první nápravou. Dále je vybírán poplatek za průjezd tunelem Karavanke na hraničním přechodu Rakouska se Slovinskem.





týden15 €
měsíc30 €
rok110 €


Tunel Karavanke
Dálniční známky


Srbsko
Zpoplatněn průjezd několika dálnic vedoucích napříč celou zemí na mýtných branách. Poplatky lze většinou zaplatit platební kartou nebo v hotovosti v místní měně.

Ceny mýtného a kategorie vozidel


Španělsko
Za průjezd zpoplatněnými komunikaceni zaplatíte v mýtných branách většinou v hotovosti, v některých případech i platební kartou.

Kalkulace cen mýtného


Švýcarsko
Švýcarské dálnice jsou zpoplatněny pomocí standardní dálniční nálepky, která má platnost vždy jeden rok. Za průjezd vozidel nad 3,5t je však vybírán jednorázový mýtný poplatek.



rok40 CHF



Turecko
Mýtný systém v Turecku probíhá pomocí účtu registrovaného pro dané vozidlo přes čip, tedy HGS čipovou nálepku. Čipy bývají předplacené a jsou dostupné na čerpacích stanicích nebo poštách.

Způsoby platby čipové nálepky


Pevně věříme, že jste nalezli ty nejžádanější informace a při Vašem svobodném cestování Vás nepřekvapí nemilá nehoda. Šťastnou cestu!




Nepoužíváme cookies
Pro Váš komfort nesledujeme a neukládáme Vaše preference pomocí cookies, data nejsou zpracována třetími stranami. Více informací
Doporučit
Mobilní aplikace
Připravujeme pro Vás mobilní aplikaci na cesty, již brzy bude k dispozici.