Existuje spousta druhů obytných vozidel, ale jak se mezi nimi vyznat? Jaké jsou výhody, nevýhody a co je pro cestování nejlepší?

Pokusíme se Vám vysvětlit všechny možnosti, abyste si mohli vybrat to nejvhodnější vozidlo pro skvělou a bezstarostnou dovolenou s autemsvetem.online.





Obytný vůz


  •  ŘP: B

  •  Koupelna

  •  Výška/šířka

  •  Dálnice








Obytná dodávka


  •  ŘP: B

  •  Nenápadnost

  •  Doložnost

  •  Bez koupelny








Obytné MPV


  •  ŘP: B

  •  Až 7 osob

  •  Bez lůžka

  •  Větší spotřeba








Obytný přívěs


  •  ŘP: B,BE,C

  •  Koupelna, WC

  •  Kuchyňka

  •  Tažné zařízení








Obytný vůz (chcete-li bydlík, obytňák, obytka, camper, karavan) se dá použít do všech krajin, kde byste se chtěli pohybovat bez ubytování v hotelu či apartmánech. V podstatě se jedná o ubytování na kolečkách s plně vybavenou kuchyní, koupenou a WC. Má nádrž na pitnou a užitkovou vodu a nádrž na odpadní vodu. Na cestách se obytné vozy či karavany musí řídit vlastními pravidly týkající se maximální rychlosti, vlastní dálniční známky na obytku, vybraných jízdních pruhů a zákazu vjezdu těchto vozidel do určitých míst. Dávejte si pozor na rozměry, váhu a celkovou doložnost. A samozřejmě i řidičské oprávnění.

Alkovna
AlkovnaAkovna je v podstatě největší obytný vůz, který se podle počtu lidí v obsazenosti dá na trhu sehnat. Ve voze může pohodlně cestovat až 6 osob, což je pro početnou rodinu velice příjemná záležitost. Alkovnu poznáte podle vyvýšeného prostoru nad kabinou řidiče, kde se nachází prostorné spaní až pro 2 osoby. V zadní části vozu se nachází dvoulůžko pro 2 dospělé osoby nebo 3 menší děti. Další prostor na spaní lze vytvořit rozložením jídelního stolu.

Největším problémem je výška vozu, která se pohybuje okolo 3,15m, což může být velkou komplikací při projíždění úzkou ulicí nebo pod nízkým mostem. Naopak největším plusem je možnost pohybu plného obsazení osob při jízdě. Pro tento typ vozidla mnohdy stačí řidičský průkaz skupiny B, nicméně díky větší výšce a délce je potřeba řidičský průkaz vyšší třídy.

Polointegrovaný
PolointegrovanýDélka vozu se pohybuje okolo 7m, což je pro samotného řidiče obtížné v zatáčkách a je tak potřeba více zkušeností a dovedností. V přední části se nachází stahovatelné dvoulůžko (které však při použití zasahuje do jídelního stolu a snižuje tak komfort ubytování) a v zadní části pevné dvoulůžko. Na tento typ vozu však postačí řidičský průkaz skupiny B.

Oproti Alkovně je viditelná nižší výška, což je menší riziko u podjezdů a tunelů.

Integrovaný
IntegrovanýIntegrovaný vůz je velice podobný polointegrovanému, má však mnohem komfortnější a luxusnější výbavu. A kabina řidiče má stejnou šířku jako zbytek vozu. V přední části se nachází stahovatelné dvoulůžko, které však nezasahuje do dveří nebo jídelního stolu. Bezproblémově lze tedy vystoupit z vozu i při staženém dvoulůžku.

Postačí řidičský průkaz skupiny B, i v tomto případě je potřeba si dávat pozor na průjezd v úzkých uličkách a pod mosty.

Obytná dodávka (dodávka, campervan)
Campervan - obytná dodávkaObytná dodávka je levnější a jednodušší variantou obytného vozu. Ve většině případů má profesionální multifunkční vestavbu, která obshuje vařič, dřez, 30l nádobu na pitnou vodu a chemické WC. Zároveň má vestavba dvoulůžko, pod které se vejde vybavení na cestu, a také boční kapsy. Nicméně oproti obytnému vozu není možné se pohybovat po vozidle ve vzpřímené poloze, zadní prostor slouží pouze pro přespání. Ačkoliv se dá výsuvná kuchyňka používat pouze s otevřenými zadními dveřmi, díky magnetickému uchycení přístřešku lze vařit i za špatného počasí. Velkým přínosem je na střeše umístěný solární panel s vlastní baterií, který zajistí energetickou soběstačnost. Díky nezávislému topení je možné cestovat v chladnějších dnech i v zimním období.

Nenápadnost obytné dodávky se vyplatí při kempování nadivoko, vjezdu do města a do často nedostupných míst pro obytné vozy. Díky své výšce do 2,3m není problém u podjezdů a garáží a vždy stačí jen řidičský průkaz skupiny B. Obytná dodávka je v technickém průkazu vedená jako nákladní vozidlo a je omezena váhou v tunách, je potřeba si hlídat celkovou doložnost a dopravní značky, které zakazují jízdu nákladním vozidlům. Do této kategorie totiž obytné dodávky mnohdy patří i v případě, že mají celkovou hmotnost do 3,5t.

Obytné MPV
Obytné MPVMPV je označení pro víceúčelové vozidlo, které tvarově sice připomíná dodávku, nicméně se jedná o větší osobní vozidlo, které uveze až 7 osob. Cestujícím poskytuje maximální komfort a pohodlí, avšak nemá žádný stálý obytný prostor. Přespání je možné pouhým sklopením sedaček, cestovatel tak postrádá jakékoliv lůžko, vestavěnou kuchyňku nebo nádrž na pitnou vodu. Urgentní potřeba na cestách je řešitelná pomocí chemického WC, které by nemělo ve výbavě správného cestovatele chybět. Pokud je MPV vybaveno vestavbou, obsahuje pouze kuchyňku s příslušenstvím.

Díky mnohdy neaerodynamickému tvaru MPV je potřeba počítat s vyšší spotřebou paliva. Řidičský průkaz skupiny B vždy postačí.

Obytný přívěs
Obytný přívěsNejobtížnější variantou ubytování na kolečkách je obytný přívěs (někdy označován jako karavan). Přívěs je nemotorové přípojné vozidlo, které musí být poháněno jiným motorovým vozidlem. Lze jej dělit na jedno či vícenápravové, bohužel je však vyžadován řidičský průkaz minimálně skupiny B+E nebo C, z důvodu vyšší váhy nebo velikost přívěsu. Většina dnešních přívěsů je standardně vybavena kuchyňským dřezem, plynovým vařičem, tekoucí vodou, koupelnou a WC. Nadstandardně může obsahovat i bojler. U větších přívěsů je možnost samostatné ložnice, u menších stolek pro rozložení sloužící jako postel.

Přeprava osob v obytném přívěsu je legislativně zakázána, veškeré osoby musí být přepravovány v tažném vozidle. Samotný karavan je velice náročný pro manévrování, vyžadující vyšší řidičské dovednosti. V lepších případech obytný přívěs má i "Mover", neboli pojezd pro karavan. Jedná se o posuvný mechanismus, který pomáhá při zaparkování přívěsu na vhodné místo.



Nepoužíváme cookies
Pro Váš komfort nesledujeme a neukládáme Vaše preference pomocí cookies, data nejsou zpracována třetími stranami. Více informací
Doporučit
Mobilní aplikace
Připravujeme pro Vás mobilní aplikaci na cesty, již brzy bude k dispozici.